zagranitsa.com
Назад

Целюліт і стафілокок — у чому взаємозв'язок

0 482
Фото: pexels.com

Целюліт — стан, при якому жирові клітини під шкірою утворюють вузлуваті відкладення, що надає їй нерівний вигляд, тому вона нагадує «апельсинову кірку». Цей ефект зазвичай зустрічається в області стегон, сідниць, живота та верхньої частини рук, але може виявлятися і в інших частинах тіла.

Чому з'являється целюліт

Поряд з такими факторами, як гормональні порушення, стрес, неправильне харчування та куріння, причиною може бути стафілокок (Staphylococcus aureus або S. aureus). Ця сферична бактерія — частина нормальної мікрофлори на шкірі та слизових оболонках, але при порушенні цілісності шкіри або зниженні імунітету вона стає патогенною та викликає інфекції. Спровокувати розвиток бактеріального целюліту може невелика подряпина і поріз, через які проникає S. aureus та інфікує нижні шари шкіри. У цьому випадку для усунення целюліту використовуються антибактеріальні препарати, що проявляють активність щодо S. aureus, наприклад, Амоксиклав, доступний у таблетках та розчині для ін'єкцій.

Целюліт бактеріального походження відрізняється характерними симптомами:

  • почервоніння;
  • набряк;
  • біль у місці зараження.
Фото: pexels.com

Далі з'являються накопичення підшкірного жиру, кількість якого з часом збільшується і веде до:

  • Ущільнення сполучних тканин (колаген і еластин), що знаходяться під шкірою і утримують жирові клітини.
  • Утворення вузлів та осередків, які захоплюють жирові осередки. Це створює нерівності на поверхні шкіри, які проявляються у вигляді «апельсинової кірки».

Лікування медпрепаратами передбачено у разі зараження нижніх шарів шкіри стафілококом. В інших випадках целюліт розглядається як естетичний дефект, для усунення якого рекомендують використовувати такі методи:

  • Правильне харчування: (помірне та здорове). Допомагає знизити накопичення жиру та покращити текстуру шкіри.
  • Фізична активність. Регулярні вправи, такі як кардіо та силові тренування, сприяють спалюванню жиру, зміцненню м'язів та сполучної тканини, що безпосередньо впливає на зовнішній вигляд шкіри.
  • Антицелюлітний масаж. Покращує кровообіг, завдяки чому може зменшуватися набряклість та руйнуються жирові відкладення.
  • Креми та мазі, що містять такі активні інгредієнти, як кофеїн, ретинол, альгінати та інші компоненти.
  • Гідратація. Дотримання питного режиму сприяє нормалізації обміну речовин, важливого для підтримки здоров'я шкіри.
  • Косметологічні процедури — лазерна терапія, радіочастотне лікування, лімфодренаж, мезотерапія, спрямовані на руйнування жирових відкладень та відновлення нормальної структури нижніх шарів шкіри.

Важливо пам'ятати, що немає миттєвого способу повністю позбутися целюліту. Тому в боротьбі з ним слід виявити послідовність та терплячість.

НАПЕЧАТАТЬ

Смотрите также:

Комментарии

c
Гость
Еще 0 ответов комментарии